Sommarbilen för hund

Veterinär Erik Ehnvall ER VETERINÄR LINKÖPING

Hund i bil

Snälla, låt inte hunden vara i bilen när det är varmt ute. Man kan på mindre än en timme få temperaturen i en parkerad bil nå nivåer som ger hunden livshotande skador, och varje sommar dör ett antal hundar av värmeslag i personbil.

Många djurägare bryr sig om sina djur och att de flesta ser hunden som en familjemedlem. För de flesta är det självklart att inte lämna hund, katt eller något annat husdjur i bilen någon längre stund – särskilt inte när det är varmt ute. Men ändå händer det.

Ofta beror på okunskap om hur snabbt temperaturen kan stiga i en varm bil. För när det är varmt utomhus, blir det ännu snabbare varmt i en parkerad bil. En bil som står i skuggan när det är cirka 25 grader utomhus, får en innetemperatur på 49 grader på mindre än en timme (i genomsnitt 48 minuter och som kortast 28 minuter).

Hundar är känsligare för värme än människor och får lättare värmeslag. Det tar bara 20-50 minuter i 49 grader innan hunden får livshotande skador. En hund med en inre kroppstemperatur på 42 grader riskerar att dö om den inte får snabb och effektiv veterinärvård. Det högsta temperaturen på en hund med värmechock som vi har behandlat är 42,9 grader.  Den hade tur och klarade sig bra. Andra går det dock inte lika bra för.

Råd till hundägare i sommarvärmen:

• Lämna inte hunden ensam i en parkerad bil.
• Låt inte hunden vistas någon längre stund i direkt sol, till exempel på stranden.
• Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten.
• Om du misstänker att din hund fått värmeslag, kyl ned den till exempel med våta handdukar och kontakta veterinär. Symptom på värmeslag kan vara snabb andhämtning, förvirring, yrsel och svimning.

De skadeanmälningar  som försäkringbolagen får in om uttorkade husdjur är antagligen toppen av ett isberg

Veterinär Erik Ehnvall ER VETERINÄR LINKÖPING

Källa: hittadjur.se

. Det är först är när det blir allvarliga skador som det anmäls till försäkringsbolagen.