God Jul och farlig blommor och mat

Nu är det snart jul igen och vi köper hem massor av vackra blommor. Men många av dessa är giftiga. Liljesorter kan hos katter ge sådana allvarliga symtom att de dör. I  motsats till vad man kanske tror finns ingen instinkt hos djuren att undvika att smaka på det som är giftigt.

Här kommer några exempel på giftiga växter:
Amaryllis: Hela växten är giftig. Blomvattnet i en vas med amaryllis är också giftigt Orsakar kräkningar och diarré.Amarylis
Hyacint: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
Julros: Hela växten är giftig.
Julstjärna: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.
Lilja: Hela växten är väldigt giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död. Ofarlig för hundar.
Mistel: Bladen och bären är giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.
Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.
Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Det finns också vissa livsmedel som är farliga för våra hundar och katter, tex russin, bittermandel och choklad.

Choklad: teobromin är det giftiga ämnet. Detta finns i kakao och är mycket giftigt
(hundchoklad i djuraffären innehåller inte choklad eller kakao). Symptomen är illamående, kräkningar, diarré och inkontinens. Kan leda till epileptiska anfall, inre blödningar och hjärtinfarkt.Choklad
Julskinkan: Eftersom vi ofta tar bort den feta delen och ger den till våra husdjur. Kan leda till bukspottsinflammation, men ibland till mindre symtom som diarré.
Bittermandel: innehåller cyanid. Är dödligt för hundar och katter i stora mängder. Symptom är svaghet, illamående, kräkningar och medvetslöshet
Lök: innehåller alicin och kan leda till blodbrist. Symptom är aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, röd urin och buksmärtor. Finns i bland annat köttbullar, löksill och Janssons frestelse.
Russin,, vindruvor och korinter: kan ge xylitolförgiftning. Hunden och katten reagerar genom kräkningar, diarré, vinglighet och trötthet.
Nötter: vid jul serverar vi extra mycket med nötter med mycket godsaker. Nötter kan leda till bukspotsinflammation men även sura uppstötningar.
Ojäst deg: orsakar alkoholförgiftning
Revbensspjäll: Små benrester kan fastna i matstrupen vilket kan leda till en smärtsam död. Ibland blir det förstoppning. Benförstoppning kan vara svåra att lösa upp.

Paketsnören, granar, näringsmedel i julgranar, levande ljus och glitter är någonting som sällskapsdjuren är inte heller så bra. Dessa saker kan orsaka många problem.

Här är julmat som våra djurvänner kan äta:

* Lutfisk
* Skinka utan fett eller svål
* Prinskorv
* Lax utan ben
* Ägg
* Köttbullar utan lök
* Vörtbröd utan russin
* Risgrynsgröt (Kom ihåg att djuren kan få diarré av mjölkprodukter)

Trots alla farhågor önskar ER VETERINÄR  er en riktigt god jul och gott nytt år