Nyårs raketer/fyrverkeri för hund och katt

Vad ska man göra?

Det bästa är så klart att försöka träna bort beteendet, men ofta krävs det då att man är ute i god tid. Kontakta en hundägarcoach eller beteendevetare för mer råd och tips. Vad gör man nu då nyårsafton närmar sig med stormsteg? De sista minuten råd jag har kommer här: 

Hund

  1. Använd feromoner och börja redan nu. Då kan du få en lugnare, tryggare och mer harmonisk hund. Man kan sätta in dem i väggkontakten, spray eller köpa speciell mat som innehåller det.
  2. Ge rikligt med stimulans under dagen lång promenad med mycket lek etc.
  3. Lämna inte hunden ensam,men var noga med att inte ditt eget beteende bekräftar rädslan, erbjud en bekant och trygg miljö. Reagera inte tröstande på rädslan, det bekräftar bara att det finns något att vara rädd för. Tappa en köttbulle eller lek med hunden när det smäller som värst men utan att trösta eller vara annorlunda.
  4. Spela musik-detta avleder från ljudet av raketerna.

 

Katt

  1. Feromoner fungerar likadant här. Du kan köpa dem hos din veterinär, zoo-affär eller på apoteket.
  2. Lämna inte din katt ensam eller med människor den inte känner i en främmande miljö.
  3. Bygg en trygg frivillig koja med ljudisolering ( tex. låda med tjocka filtar över ) bädda med favoritfilt och kattmynta
  4. Ha din katt inomhus, stäng kattluckan. En rädd katt kan lätt springa vilse eller för högt upp i ett träd och inte kunna ta sig ned igen.

OM loppet är kört är ett veterinärbesök sista utvägen (det är svårt att veta första året eller andra , men har man försökt i flera år så vet man om det går) och då rekomenderar jag att ni frågar efter ett preparat som går på rädslan och inte enbart ett lugnande preparat då det inte går på rädslan utan bara gör ditt djur mer dåsigt. Då behövs en koll av hjärtat först och ett besök är nödvändigt, boka detta nu! Eller kör långt ut på landet där ni får vara helt ifred om ni har den möjligheten! Den medicinska vägen bör alltid vara den sista nödlösningen.

Det kommer in djurägare som berättar att deras djur varit rädd i flera dagar efter smällare och raketer. Djuren vågar knappast gå ut. Man kan här tala om posttraumatisk stress reaktion. Djuret är stressad, vill inte äta, kissar inne och flåsar. Det är viktigt att man även tar detta på allvar så att nästa års smällare och raketer blir lugnare för djuret.

Välkommen till ER VETERINÄR och GOTT NYTT ÅR!!!